top of page
Happy Teenager

Q&A

Hvad er formålet med manifestet?

Dansk-muslimsk manifest italesætter de udfordringer og tabuiserede emner som mange muslimer oplever i deres hverdag i Danmark, med henblik på at tage hul på en ny samtale om islam i Danmark.   

Hvorfor et dansk-muslimsk manifest?

For 5 siden havde TV2 program-serien “Moskeerne Bag Sløret” premiere. Den afslørede chokerende og pinlige forhold i visse dansk-muslimske miljøer og moskeer. Manifestets 43 punkter adresserer systematisk flere af disse temaer, og mange flere til, og stræber efter at få udfordringerne og problemstillingerne blandt danske muslimer frem i lyset. Muslimer selv skal definere hvem de er, hvad de står for, og hvad islam er for dem - ikke folk udefra. Vi skal selv tage ansvar for os selv.   

 

Hvem står bag?

Islamolog Kasper Mathiesen og Imam og Phd stipendiat, Naveed Baig, er ansvarlige for dansk muslimsk manifest og de 43 korte noveller. Sofie Clausager Dar, der er MA i islamisk kunst, er chef-chefredaktør for podcast serien "Sharia Manifestet", mens Kasper er redaktør assistent. Kasper og Naveed er værter på podcasten, mens Sofie er fortæller. Isam Bachiri er oplæser af novellerne. De er alle muslimer.  

 

Hvordan skal manifestet bruges?

Manifestet skal påbegynde en ny, oprigtig og åbenhjertig samtale om islam i Danmark. En samtale på anderledes præmisser. Manifestet skal diskuteres, debatteres, kritiseres. Det skal provokere og rykke folk og holdninger. Det er meget velegnet til brug i uddannelse på forskellige uddannelsesinstitutioner i Danmark.   

 

Hvorfor hedder podcast serien sharia manifestet?

Sharia er et misforstået og negativt ladet begreb i dag i Vesten, på trods af at det er et kernebegreb i islam. Vi ønsker at sætte begrebet under lup, afklare misforståelser og skabe en ny forståelse af sharia.    

Hvem har valgt manifest temaerne?

Kasper Mathiesen og Naveed Baig, som står bag de 43 temaer, har mange års personlig og professionel erfaring med islam og muslimsk liv i Danmark og Vesten. Temaerne er udvalgt på basis af samtaler med en lang række relevante folk og organisationer - muslimer og ikke-muslimer - og repræsenterer de mest presserende emner forbundet med muslimsk liv i Danmark. 

 

Hvem finansierer projektet?

Ingen. Det er et frivilligt og helt uafhængigt projekt, der startede for ca. 5 år siden. Vi har ingen ekstern finansiering og de tre initiativ-tagere har selv dækket udgifterne og brugt deres fritid på projektet. 

Hvordan støtter jeg projektet?

Du kan støtte det enorme arbejde med podcast-produktion, teknisk udstyr, udbredelse og produktion af manifest, distribution, web-design, SoMe-kampagner, workshops, mediekontakt, politisk aktivisme, konferencer, mm., ved at sende din donation på mobile-pay: 50669433 (skriv "Sharia Manifestet" i emnefeltet), eller ved at overføre til vores indsamlingskonto: Reg: 2252 Konto: 6297274013​.

Indsamlingen er godkendt af Civilstyrelsen

 

Hvem er gæster i podcasten? 

Alle gæster er 'eksperter' på deres områder. De er desuden samfundsengagerede - både i Danmark og udlandet. I første sæson har vi bl.a. Martin Krasnik, Kasper Støvring, Morten Sodemann, Louise Lund Liebmann, Saer el-Jaichi og Omid Safi med.  

Hvordan kan jeg være en del af projektet? 

Du kan skrive til shariamanifestet@yahoo.com.  Vi har brug for hjælp til mange forskellige opgaver og vi hører meget gerne fra dig. 

bottom of page