top of page

7 - Islam og ytringsfrihed

 

At kunne tænke og ytre sig frit er centralt for et menneskes integritet og udvikling, såvel som for et samfunds velbefindende. Vores gudsgivne ytrings-evne skal altid forvaltes vist og varsomt i forhold til hvad andre mennesker har kært. Muslimer har pligt til at modarbejde uretfærdighed og italesætte samfundsmæssige problemstillinger kritisk og sagligt. Danske muslimer skal respektere andres ytringsfrihed, være åbne for kritik og reagere på hån og spot med barmhjertighed og overbærenhed. 

 

Novelle: "screenshot"    

Nabil er 19 år og går i 3.g. Han er en af gymnasiets kvikkeste og mest ambitiøse elever, og får ros af sine lærere. Hans forældre er begge født i en palæstinensisk flygtningelejr i Libanon. Familien før dem var ofre for etnisk udrensning af arabere fra store dele af Palæstina ved oprettelsen af staten Israel i 1948. Nabil er sammen med sine fire brødre født i Danmark. Fortællingen om det tabte hjemland Palæstina har altid spillet en stor rolle i familiens liv. Mange af hans slægtninge lever i dyb fattigdom som fjerde og femte generations flygtninge i lejre i Libanon, Syrien og Jordan. Han drømmer om en dag at være med til at befri Palæstina. 

 

Nabil er med til at drive en aktivistisk forening, der holder foredrag om Palæstina. Han er ofte aktiv på nettet i debatter om Palæstina og deltager også i demonstrationer. I forbindelse med at spændingerne i Palæstina blusser op i kommer Nabil i diskussion med en politiker fra et etableret folketingsparti. Nabil argumenterer for, at den jødiske stat Israel skal erstattes af en fælles sekulær stat for jøder, muslimer og kristne, og at bombningen af Gazas civile er et angreb på hele menneskeheden. Politikeren kalder Nabil ekstremist og Hamas-tilhænger, og siger, at han er antisemitisk og en fjende af jøder og demokrati. Han siger også, at folk som Nabil, muslimer og arabere, er farlige for Danmark og ikke hører hjemme her. Nabil bliver vred og kalder i afmagt politikeren for et racistisk nazi-svin, der fortjener selv at blive udrenset.
 

Dagen efter laver politikeren et nyt FB-opslag med et screenshot af Nabils kommentar og navn. Han skriver, at det er vigtigt, at Danmark beskytter Israel og jøder overalt i verden mod folk som Nabil. Opslaget indeholder billeder af Nabil fra et foredragsarrangement, hvor han taler om Palæstina på en folkeskole. Politikeren opfordrer i posten PET og politiet til at holde øje med Nabil og “hans antisemitiske ekstremist-venner,” som han kalder dem. Han skriver ydermere, at voldelige muslimer som Nabil skal smides ud af landet sammen med deres familier. FB-posten med Nabils navn og billede bliver i løbet af 24 timer delt mere end 500 gange, og Nabils profil bliver lukket ned på Facebook i en måned, så han ikke kan tage til genmæle. 

 

Koranvers:

Kald til din Herres vej med visdom og smuk formaning! Og du skal strides med dem på en endnu smukkere måde! Din Herre ved bedst, hvem der har forvildet sig bort fra vejen til Ham, og Han ved bedst, hvem der er retledte. (16:125) 

 

Oh I som tror! Frygt Allah og før oprigtig tale. (33:70)

screenshot - ytringsfrihed
00:00 / 02:25
bottom of page