top of page

5 - Islam og kultur

 

Ikke alt ved de såkaldte muslimske kulturer og ophav har islamisk legitimitet. Muslimer i Danmark skal gøre op med en række etnisk-nationale praksisser og normer, såsom æresrelateret vold, tvangsægteskaber, racisme, negativ social kontrol, undertrykkende patriarkalisme og antisemitisme, der er grundlæggende uforenelige med islam, såvel som danske værdier og dansk lovgivning.

 

Novelle: "Hemmelige Henrik"

Farida på 23 år er datter af dansk-pakistanske forældre. Hun er født i Herlev tæt på København. Hendes far var blandt de første muslimer i Danmark og fortæller tit om hvor anderledes alting var, da han kom hertil allerede i slutningen af 1960erne som gæstearbejder på stålvalseværket i Frederiksværk. Farida er den første i familien, der går på universitetet og hendes forældre er meget stolte af hende. En dag mens hun læser op til en eksamen på medicinstudiet på det kongelige bibliotek falder hun i snak med Henrik, som også læser til eksamen. De bliver forelskede i løbet af et par timer, over flere kopper kaffe ved havnefronten uden for biblioteket, og Farida og Henrik glemmer alt om deres eksamen den dag. Dagen efter vågner Farida op i en blanding af vildrede og lykke. Forelskelsen er kommet som et lyn fra en klar himmel. Det føles skønt og Henrik har allerede sendt en besked til hende og spørger hvornår de kan ses igen. Men Farida ved at hendes forældre aldrig vil acceptere en ikke-pakistansk mand. 

I mere end tre år ses Farida og Henrik hemmeligt. Farida bliver færdiguddannet og finder arbejde som læge på Herlev hospital, hvor hun selv er født. Forelskelsen udvikler sig til et mere og mere fast forhold. Farida møder Henriks familie, som synes godt om hende ligesom hun synes godt om dem. Det hele føles rigtigt, men samtidig forkert, fordi hun holder det hemmeligt for sine forældre. Selvom hun fortæller Henrik at de nok skal blive gift en dag, at hun nok skal fortælle sine forældre det hele, er hun inderst inde i tvivl om det kan lade sig gøre. En dag begynder Faridas mor at snakke om at det er tid til at blive gift. Hun viser hende billeder af bejlere fra Pakistan, der gerne vil giftes med hende. Hun har også købt flybilletter så de kan rejse derned og snakke nærmere om ægteskab. Farida er dybt ulykkelig og desperat over sin situation. Hun græder dagligt. Hun ved at hun er nødt til at tage et opgør med sine forældre og fortælle dem om Henrik. Henrik er i mellemtiden konverteret til Islam, og de er sammen begyndt at deltage i undervisning i en moske. Måske er det en fordel, tænker Farida, selvom hendes forældre ikke er meget praktiserende muslimer. Da hun endelig tager mod til sig og fortæller at hun vil giftes med Henrik er hendes forælder helt afvisende. De er ligeglade med Henriks religion og mener at kun en pakistaner er god nok. Alt andet vil kaste skam over familien. Moderen siger at de vil skære hånden af Farida, hvis hun bliver gift med Henrik.    Koranvers:

Anstreng jer for Gud, som Han fortjener det! Han har udvalgt jer og ikke pålagt jer noget besværligt i religionen. Jeres faders, Abrahams, trosbekendelse! Allerede tidligere kaldte Han jer for dem, der overgiver sig til Gud (muslimer), og nu i Koranen, for at Udsendingen kan være vidne for jer, og I kan være vidner for menneskene. Hold bøn, giv almisse, og hold fast ved Gud! Han er jeres skytsherre. Hvilken herlig skytsherre! Hvilken herlig hjælper! (22:78)

 

Når de begår noget uanstændigt siger de: “Vi så vores forfædre handle på denne måde, og Allah har befalet os dette!” Sig: “Sandelig Allah befaler ikke det uanstændige. Siger I om Allah det, I ikke engang kender til?” (7: 28)

bottom of page