top of page

42 - Danske imamer:

 

Imamerne skal forstå og være loyale overfor det danske samfund, lære sproget og kulturen så de kan vejlede om islam på et oplyst og harmonisk grundlag, i forhold til konteksten. Det er menighedernes ansvar, at imamer får ordentlige forhold i moskeerne og bevarer deres autonomi. Fremtidens Danmark bør have en islamisk teologisk uddannelse, der uddanner både mænd og kvinder til religiøst og åndeligt lederskab. 

Novelle: "imamen er bortrejst"

 

Muhammad er født i en lille flække i Nordsjælland. Så længe han husker, har han været søgende og tiltrukket af religion og spiritualitet. Selv da han i sine teenageår fik rodet sig ud i småkriminalitet, havde han altid tillid til, at Gud ville hjælpe og vejlede ham. 

Efter gymnasiet rejser Muhammad til Tyrkiet for at læse islamisk teologi, og bruger flere år på sine studier af islam. Det er hårdt at være væk fra familien, og hans stipendium rækker kun til det allermest nødvendige. Men han får det til at køre rundt, ved at dele værelse og måltider med tre andre studerende. Hans mor bakker op om hans uddannelsesvalg, mens faderen er mere skeptisk. Han vil have, at Muhammed skal komme hjem, og tage en “rigtig” uddannelse med SU. Han er desuden bekymret for, om der er job nok i Danmark for en kommende ung imam som Muhammed. 

Efter 4 år i Tyrkiet og et år i Kairo vender Muhammad hjem igen til Danmark. Han er 24 år og vil gerne giftes. Han brænder for at dele ud af sin viden. Han vil også gerne hjælpe unge mennesker væk fra gaden, og give dem en vision og længsel efter noget større. Men der er kun meget få offentlige imam-stillinger i Danmark, og i moskeerne er de fleste stillinger besat af imamer fra Tyrkiet. 

Efter et halvt år kommer han i jobpraktik på Hvidovre Hospital som imam. Hans supervisor er en venlig præst, der oplærer ham i kunsten at lytte med barmhjertighed. Han bliver desuden tilbudt en ulønnet vikar-stilling i en tyrkisk moske, hvor han skal give prædikener, når imamen er bortrejst. Inden længe bliver Muhammed fast tilknyttet en tyrkisk moske på Vestegnen, hvor han giver prædikener på tyrkisk og dansk. Han starter undervisning og også andre initiativer. Særligt de unge sætter stor pris på, at han taler flydende dansk og kender det samfund, de lever i bedre end de ældre imamer, som er udsendt fra Tyrkiet.  Der er stort fremmøde, godt, 100 mennesker, til undervisningen. 

 

En dag kommer en ung mand Mehmet op til ham efter undervisningen og vil tale privat med ham. Den unge Mehmet på 17 år har fået flere henvendelser fra piger der gerne vil være kæreste med ham og det vil han gerne tale med imamen om. Må han overhovedet får en kæreste? Kan han blive gift hvis han vil gøre det halal? 

 

Koranvers:

Og da Abrahams Herre prøvede ham med ord. Da lod Han dem gå i opfyldelse. Han sagde: "Jeg vil gøre dig til et forbillede for menneskene." Denne sagde: "Og hvad så med mine efterkommere?" Han sagde: "Min pagt rækker ikke til dem, der handler uret." (2:124)

 

Vi gjorde nogle af dem til forbilleder, som på Vor befaling skulle retlede, når de var udholdende og troede fast på Vore tegn. (32:24)

bottom of page