top of page

31 - Muslimer og misbrug

 

Misbrug og afhængighed anses som en form for afgudsdyrkelse i Islam. Det gælder hasard-spil, alkohol, stoffer, pornografi, hash, overdreven computerspil. Disse ting kan være ødelæggende for det enkelte individ og familier, såvel som samfund generelt. Der skal gøres op med tabuer og berøringsangst fra de muslimske samfunds side og organisationer bør aktivt oprette programmer, der kan støtte og hjælpe folk ud af misbrug og afhængighed.  

 

Novelle: "joints og computerspil"

Ali blev gift med Lubna for tre år siden, og de bor sammen i en lejlighed i Aalborg, hvor de begge er født og opvokset. De er blevet velsignet med en lille datter, Fay, som snart er to år gammel. Når Ali kommer hjem fra sit daglige arbejde i Postnord, har han mest lyst til bare at slappe af for sig selv. Han finder sin lille træ-æske, som står på toppen af et skab, frem, og ruller rutineret en joint. Så starter han computeren op, tager hovedtelefoner på, og giver sig til spille computerspil over nettet. Både joints og computerspil er vaner, han har taget med sig fra livet inden Lubna og Fay. Han sidder der i timevis, forsvinder ind i spillet med hovedtelefoner på, og glemmer stille og roligt alt omkring sig. 

Lubna er imidlertid blevet mere og mere utilfreds med hans vaner. Hun arbejder i en børnehave, og ligesom ham er hun træt, når hun kommer hjem. Men i stedet for at slappe af, skal hun handle ind, lave mad, og tage sig af Fay. Lubna havde, inden de blev gift, forventet en mand, der var mere deltagende i familielivet, som tog del i hjemmets opgaver, og som var mere nærværende. Hun føler sig alene, og savner intimitet og at snakke med Ali. Hun ville gerne have, at de oftere kunne lave noget sammen. De skændes over hans spillevaner og joints dagligt. Lubna siger, at han opfører sig som en teenager, og at hun er ved at miste respekten for ham. I sit stille indre er hun endda begyndt at overveje at gå fra ham. Ali har lyst til at forandre sig, og han har endda prøvet flere gange. Men hver gang ender han med at falde tilbage i de samme rutiner.

En dag erklærer Lubna med tårerne løbende ned af kinderne, at hun vil skilles, og at hun flytter over til sine forældre med datteren. Efter at døren er smækket i, sidder Ali alene i stuen i sin gaming-stol. Han tænder computeren og går i gang med at rulle en joint. Inden han kommer i gang, begynder han at græde. I vrede smadrer han sin computer, og kaster gaming-stolen ned i glasbordet foran fjernsynet, så det splintres i tusind stykker.    

 

 

Koranvers:

Ved rusmidler og hasardspil ønsker Satan kun at stifte fjendskab og had mellem jer og at afholde jer fra ihukommelsen af Gud og fra bønnen. Vil I holde inde? (5:91)

bottom of page