top of page

3 - Muslimer og danskhed 

 

At være dansk er en særlig følelse. At få dansk statsborgerskab som indvandrer eller flygtning er en gave, hvorimod det at være dansk ikke kan tildeles: det er noget man tager til sig og gør sig. Danske muslimer skal helhjertet, stolt og modigt være og føle sig som ligeværdige danskere. Når det sker har vi hjemme i Danmark sammen med resten af den danske befolkning. 

 

Novelle: "Camping og Koldskål"  

Somaya kom til Danmark som flygtning fra borgerkrigen i Somalia som 12-årig. I dag er hun 40 år, og har i mange år arbejdet som Sosu-assistent på et plejehjem. Somaya er fraskilt, og bor alene med sin søn Abdullahi. Hun er glad for sit liv og føler, at hun har hele verden i sig, alle farver og drømme og kulturer. Hun er både helt dansker og helt somalier, og prøver at opdrage sin søn til det samme. 

Somaye har længe drømt om at rejse rundt i Danmark som “en rigtig dansker”, som hun siger. Hun har gennem flere år gået på kursus, og har langt om længe lært at cykle. Hun er meget stolt over sin bedrift, og cykler hver dag på arbejde. Nu vil hun købe et telt og en rygsæk, og rejse landet tyndt sammen med en veninde og Abdullahi. De skal overnatte på campingpladser forskellige steder i landet, som hun har set folk gøre det i et tv-program om dansk campingliv. Hun vil gå på bare tæer på stranden og synge med fuglene i skoven, hun vil ligge under den åbne himmel og kigge på stjernerne om natten. Hun vil til det fynske øhav og sejle med de små færger og besøge de små gamle landsbyer. Hun vil fodre heste og køer langs grusstierne på landet, som hun husker fra skoleudflugterne, da hun lige var kommet til Danmark. Det er nogle af de smukkeste minder hun har. Hun vil spise gammeldags is med flødeboller, og koldskål med kammerjunker dagen lang. Hun vil have, at de skal være danskere, og vise Abdullahi sit eget land. 

Men Somaya er urolig for hvordan folk vil opfatte hende, og om de vil være vrede over hendes tørklæde og islamiske beklædning. Hun føler, at hendes hudfarve er et problem, og at mange folk ikke kan lide somaliere. Selvom de gamle på plejehjemmet som regel er søde mod hende, særligt når de lærer hende at kende, så har hun også været ude for, at nogle har sagt racistiske ting til hende. Enkelte vil endda ikke have, at hun kommer i nærheden af dem. Derfor er hun i tvivl, om hun tør udleve sin danske drøm. Ingen af de folk, hun har set i tv-programmet, havde indvandrerbaggrund. Er sådan en som hende overhovedet velkommen i camping-landet? Måske er det ikke trygt at rejse rundt i det danske sommerland, to dansk-somaliske kvinder og en lille dreng alene?    

 

Koranvers:

Et af Hans tegn er skabelsen af himlene og jorden og forskellen på jeres sprog og farve. Deri er der tegn for de vidende.(30:22)

 

Således gav Vi Josef magt i landet, så han kunne slå sig ned, hvor han ville. Vi lader Vor barmhjertighed tilfalde, hvem Vi vil, og Vi lader ikke lønnen til dem, der handler godt, gå tabt. (12:56)

 

Ihukom Guds nåde imod jer, da I var fjender, og Han derpå åbnede jeres hjerte over for hinanden, så I ved Hans nåde blev brødre! (3:103)

camping og koldskål - danskhed
00:00 / 02:27
bottom of page