top of page

27 - Islam og tilgivelse

 

Islam er barmhjertighedens religion. Tilgivelse fra Allah kan opnås hvor som helst og når som helst. Gud alene kender menneskets hjerte og indre tilstand. Muslimer opfordres til i ydmyghed at værne om denne indsigt ved at tilgive og ikke fordømme hinanden og andre.

 

Novelle: "sig selv i spejlet"

Kerem på 26 år har haft en voldsom ungdom. Han er vokset op i et belastet boligområde, hvor vold, stoffer, bander og kriminalitet var en del af dagligdagen for ham og hans jævnaldrende. Kerem mistede sin gode barndomsven Anas, da Anas blev skudt og dræbt i et bandeopgør. 

Efter en fængselsdom for narkobesiddelse for et par siden har Kerem stort set mistet kontakten til sin familie. Han skammer sig over sig selv og sin fortid, og over at selv hans egen mor nægter at snakke med ham. Han føler, at han er en dårlig muslim og et dårligt menneske. Han har flere gange forsøgt at vende tilbage til religionen, som han har positive minder om fra sin barndom. Men hver gang fejler han. Han tvivler på, om han nogensinde kan blive god. 

Kerem er ude af det kriminelle miljø, der har kostet ham så dyrt gennem hele ungdommen. Han gør, hvad han kan for at få sit liv til at hænge sammen på lovlig vis, og for at kunne holde ud at se sig selv i spejlet. Han har fundet arbejde i et flyttefirma, har anskaffet sig en schæfer hund og fået en tatovering. Han lever sammen med Lotte, en dansk kvinde, som han har fået et lille barn med. 

På det seneste er Kerem imidlertid begyndt at føle sig tom og trist. Han er rastløst, og ved ikke hvad han skal gøre ved det. Midt i en grædetur, som han efterhånden har mange af, husker han, hvad hans mor sagde til ham, da han var yngre: “Allah er altid nær, tilgivende og barmhjertig.” Midt i gråden taler han direkte til Gud, og beder om tilgivelse og retledning ud af mørket. Han føler nærmest med det samme en enorm lettelse i brystet, og for første gang oplever han et direkte og personligt forhold til Gud. 

Dagen efter beslutter Kerem sig for at ringe til sin mor, som han ikke har snakket med i mere end et år. De bliver begge rørt til tårer, da de hører hinandens stemmer, og fortæller, hvor meget de har savnet hinanden. Kan han lægge hele sin livsstil om? Og hvad med Lotte, barnet, hunden og tatoveringen, hvis han bliver praktiserende muslim?  

 

Koranvers:

Sig: "Mine tjenere! I, som er gået for vidt med hensyn til jer selv, opgiv ikke håbet om Guds barmhjertighed! Gud tilgiver alle synder. Han er Den Tilgivende og Den Barmhjertige. (39:53)

 

Gengældelsen for en ond handling er noget tilsvarende, lige så ondt som den. Men den, der bærer over og skaber forlig, ham vil Gud lønne. Han elsker ikke dem, der handler uret. (42:40)

bottom of page