top of page

26 - Islam og naboskab

 

Naboskab er en indikator for ens tro eller mangel på samme i Islam. Tro og etnicitet spiller ingen rolle i forhold til at blive klassificeret som nabo og næste i islamisk teologi; godt og værdigt naboskab omfatter alle. Hvis vi som muslimer i Danmark står i en situation, hvor folk er bange for os som naboer, er det et tegn på at vi har fejlet alvorligt. Vi muslimer har en stor opgave foran os i forhold til at genoprette tillid og relationer.

Novelle:  "skæg og sjove hatte"

Trine er gået forbi den fantastiske moske-bygning i Københavns Nordvest-kvarter et utal af gange. De sirlige bogstaver med arabisk skrift har altid fascineret hende, og hver gang hun går forbi, forestiller hun sig hvad der mon foregår derinde. Hun har lyst til at se moskeen indefra, til at få et indblik i den verden, der gemmer sig bag murene. Hun ser sommetider mænd med skæg og sjove hatte gå ind og ud, nogle gange i kjortler, der virker meget fremmedartede på hende. Hun ser kvinder med tørklæder i farverigt tøj, børn, der ser ud som om de er klædt ud eller lever i et andet land. De mennesker, der træder ind og ud af moskeen, bemærker hun, taler som regel et fremmed sprog. Måske er det arabisk eller urdu, tænker hun. Hun lægger også mærke til at børnene som regel taler dansk, hvilket gør hende glad. Så virker det hele ikke så fremmed. 

Trine har prøvet at hilse et par gange, og sommetider hilser en af kvinderne igen og smiler inden hun træder ind i den store bygning. Trine er en åben og tolerant person og vil helst gerne tænke det bedste om sine muslimske medborgere. Men sommetider undrer hun sig over, hvorfor det hele virker så fremmed, så lukket. Måske synes hun endda, at det virker lidt truende. 

En dag foran moskeen ser hun et nyt skilt: “Kom indenfor til gratis mad. Hver tirsdag - åbent for alle.” Mange tirsdage efter tager Trine endelig mod til sig og træder ind i den bygning, hun er gået fordi så ofte. Hvem siger nej til gratis mad? Indenfor på de flotte tæpper er der stillet borde og stole op, og der dufter af det dejligste mad. Inden længe er hun faldet i snak med to kvinder på sin egen alder, der kommer i moskeen jævnligt. Trine er glad for at alle hendes værste mistanker er forsvundet. Folkene i moskeen var både venlige og rare og gavmilde.  

 

Koranvers:

Tjen Gud, og sæt intet ved Hans side! I skal være gode imod jeres forældre og slægtninge, forældreløse og fattige; imod den nabo, der er beslægtet, og den nabo, der ikke er beslægtet; imod ledsageren ved jeres side, imod den vejfarende og de slaver, I ejer! Gud elsker ikke den, der er indbildsk og pralende,(4:36)

 

“Når I bliver hilst på så besvar denne hilsen med en endnu bedre hilsen eller med en tilsvarende. Sandelig, Allah fører regnskab med alle ting”. (4:86)

bottom of page