top of page

25 - Islam og racisme

 

Racisme og antisemitisk had og vold, samt hån af andres religion og guder, er forbudt i Islam. Muslimer skal udbygge dialog og samarbejde med andre religiøse grupper i samfundet. Særligt skal samarbejdet med danske jøder styrkes og ikke overskygges af situationen i Palæstina/Israel. Som religiøse minoriteter i Danmark har vi mange ting til fælles, udover mange fællesnævnere i teologi såvel som rituel praksis. 

Novelle: "rebekkas sønner"

 

Rebekka har to teenagedrenge på en københavnsk skole. Familien er jødisk og har danske rødder, der går tilbage til begyndelsen af 1800-tallet. Samtidig har de flere familiemedlemmer og relationer i Israel, hvor de flere gange har tilbragt deres ferier. I drengenes klasser går der en del muslimske elever. Drengene har det tilsyneladende godt i skolen, og begge Rebekkas sønner har flere gange haft muslimske venner på besøg, og har også været på besøg hos deres muslimske klassekammerater. 

Pludselig blusser konflikten i Palæstina imidlertid op, og forholdet mellem jøder og muslimer, zionister og arabere, hele den langvarige konflikt, bliver et varmt samtaleemne i klassen. En aften efter en sammenkomst på skolen står Rebekkas to sønner ved et busstoppested og venter på bussen. En gruppe jævnaldrende drenge med muslimsk baggrund samler sig om dem. Drengene er truende og angriber Rebekkas sønner verbalt. De kalder dem både zionistsvin og jøde-hunde, og siger at palæstinenserne har ret til at beholde deres land, og at jøderne skal ud. Rebekka har altid lært sine sønner, at de skal forholde sig tavse og løbe væk så hurtigt som muligt i situationer som denne. Men det ikke muligt at slippe væk. Stemningen tager til og bliver mere og mere truende. De muslimske drenge ender med at sparke dem i ryggen og maven, inden de efterlader dem ved busstoppestedet, bange og med hurtigt bankende hjerter. 

Både Rebekka og hendes sønner er i chok. Drengene begynder at være bange for at tage i skole, og plager om at få lov til at blive hjemme. Selvom det ikke var deres egne klassekammerater, der stod bag angrebet, og selvom deres muslimske venner har udtrykt medfølelse og fordømt handlingen, føler de sig ikke længere trygge på skolen. Rebekka kontakter skolelederen, for at høre om de har et bud på en løsning på problemet. Efter en række møder og samtaler beslutter Rebekka og hendes mand imidlertid, at det er bedst for hendes sønner at skifte skole.

 

Koranvers:

I mennesker! Vi skabte jer af mand og kvinde, og Vi gjorde jer til folkeslag og stammer, så I kunne genkende hinanden. Den fornemste af jer er i Guds øjne den af jer, der er mest gudfrygtig. Gud er vidende og indsigtsfuld. (49:13)

 

I skal ikke spotte dem, som de påkalder ud over Gud, så de også spotter Gud i fjendskab og uvidenhed. Således lader Vi for ethvert fællesskab deres handlinger fremstå i et smukt lys. Siden skal de vende tilbage til deres Herre, og så vil Han underrette dem om, hvad de har gjort. (6:108)

bottom of page