top of page

22 - Islam og miljøet

 

Klodens økosystemer og dyre- og planterigernes mangfoldighed er blandt tegnene på Allahs magt og nåde. Dyr og planter har deres egne samfund og deres egen form for bevidsthed og tilbedelse. Mennesket har et enormt ansvar for opretholdelsen af klodens liv og miljø, som muslimer i langt højere grad skal involvere sig i sammen med mennesker med andre livsopfattelser. 

 

Novelle: "en helt ny verden"

Monas forældre blev skilt, da hun stadig var så lille, at hun ikke kan huske, at de nogensinde har været sammen. Hun er vokset op i København med sin kurdiske far og med farens nye kone og sine fire halvsøskende. Igennem det meste af sin barndom har Mona kun haft meget begrænset kontakt til sin danske mor, som har været psykisk udfordret i en årrække, og derfor ikke i stand til at tage sig af sin datter. Nu er moren imidlertid kommet videre og lever i et økologisk landbrugskollektiv på Fyn langt ude på landet mellem mark og skov. Mona er blevet 19 år, og efter at hun er blevet færdig i gymnasiet, har hun bestemt sig for at tage et sabbatår for at finde sig selv og for at finde ud af, hvad hun vil med sit liv. Både Mona og hendes mor har lyst til at genopbygge deres indbyrdes forhold. De har altid savnet at have hinanden i deres liv og hverdag. 

Mona begynder at komme i kollektivet på Fyn, hvor der bor 14 voksne og ni børn i forskellige aldre. Det er ligesom en stor, broget familie, og Mona kan godt lide livet på landet. Der er et stort fokus på dyrevelfærd og bæredygtighed i kollektivet. De spiser kun økologisk og dyrker næsten alt deres mad selv. Det er en helt ny verden for Mona, langt væk fra Københavns larm og støj og bygninger. Til at begynde med er Mona meget skeptisk over maden i kollektivet, fordi kødet ikke er halalslagtet. Samtidig kan hun dog ikke lade være med at være fascineret af den store omsorg og respekt for dyr og liv, som der er i kollektivet. For første gang i sit liv er Mona tæt på køer, får, heste og høns, og hun oplever livet med dyrene i kollektivet som meget harmonisk og smukt. Hun hjælper til med at muge ud i stalden og tilbringer timevis i selskab med de store smukke dyr. Hun lærer også at ride. Mona har læst i en bog om profetens forhold til dyr, at han var i stand til at kommunikere med dem, at han lyttede til deres følelser og sørgede for at give dem rettigheder og skabe dyrevelfærd, som en del af den islamiske lære. Mona snakker også med dyrene og føler sig godt tilpas i deres selskab. Hun tænker meget på sit liv og de muslimer, hun kender hjemmefra. Hun føler at folkene i kollektivet på mange måder er mere muslimske end de muslimer, hun kender fra København, der kun synes optagede af om der et halal-mærke på det kød de køber og ikke interesserer sig for dyrenes leveforhold og velfærd. 

 

Koranvers:

Adams børn! Pynt jer ved ethvert bedehus! Spis og drik! Men I må ikke gå for vidt! Han elsker ikke dem, der går for vidt. (7:31)

 

Han er den, der sender vand ned fra himlen. Derved frembringer Vi planter af enhver art, på dem grønne blade og endelig korn i rad og række, og på palmetræerne, af deres frugtstande, kommer der nedhængende dadelklaser; og haver med vindruer, oliven og granatæbler, nogle, der ligner hinanden, og nogle, der ikke ligner hinanden. Se på deres frugter, når de bærer, og hvordan de modnes! Deri er der tegn for folk, der tror. (6:99)

 

Alle dyr på jorden og alle fugle, der svæver på deres vinger, har fællesskaber ligesom jer. Intet har Vi forbigået i Skriften. Siden vil de blive ført til deres Herre i samlet flok. (6:38)

bottom of page