top of page

21 - Åbenbaringen i nutiden 

 

Koranen er Allahs åbenbarede tale, der sammen med Profeten Muhammads levevis kaster lys over menneskelivet til enhver tid. Muslimer kan og skal finde visdommen og kreativiteten til at omtænke og omsætte islam til en dansk kontekst. Dette kræver åben debat, mod til at tænke nyt og brug af rationel og kritisk tænkning. 

Novelle: "morgentrafikken"

 

Muhammed vågner af en sær drøm. Han kan mærke sit hjerte banke hurtigt, selvom han ligger stille i sin seng. Er det en slags angst fra drømmen, der har sat sig i hans krop? Han befandt sig i et fjernt og mærkeligt land, hvor han aldrig havde været før. Han kunne tale et sprog, han ikke selv genkendte. Han vandrede omkring i gaderne i en storby, blandt folk i farverigt tøj, der stirrede på ham. Han følte at alle kunne se, at han ikke hørte hjemme på dette sted. Han prøvede at skjule sig. Forsøgte at efterligne den måde hvorpå folk omkring ham bevægede sig. For at få opmærksomheden væk fra sig selv, og for at blende ind med de lokale. Men det var som om, at jo mere han anstrengte sig, jo mere stirrede folk på ham. Fornemmelsen af at være fremmed og endda i fare tog til igennem drømmen. Mærkeligt. 

Solstrålerne fra en dansk himmel, der ellers har været grå og regnfuld i en hel uge nu, trænger ind i hans øjne, hen over altankasserne med krydderurter og cykelstyret på hans kones cykel. Han har længe lovet hende at reparere den. Duften af kaffe fra køkkenet siver gennem den lille lejlighed. Er han sovet igennem den tidlige morgenbøn, eller har han glemt, at han bedte den? Han laver en kort bøn, næsten ubevidst, idet han rejser sig fra sengen. I køkkenet kysser han sin kone Maryam. Hun hælder kaffe op til ham og siger farvel, inden han når at sætte sig ned. Hun skal skynde sig afsted på arbejde. De er blevet gift for kun fem måneder siden, og er endnu ikke begyndt at snakke om børn. 

Muhammed sidder alene ved morgenbordet. Kaffen damper op af den lille kande med arabisk kaffe på komfuret. Han har stadig fem minutter, inden han selv skal afsted mod hospitalet. Det er hans første rigtige job, efter han blev færdiguddannet, begyndelsen på livet som voksen.

Drømmen risler i gennem ham igen, mens han cykler gennem morgentrafikken. Hvad var det for et land, han befandt sig i? Måske Pakistan, Irak, Marokko, Tyrkiet. Han husker, at kaldet til bøn lød fra en moske, mens han gik gennem byen i drømmen. Hvorfor var han fremmed? Hvad var det for nogle følelser, han gennemlevede? Hvad vil Allah fortælle ham med drømmen?  

 

Koranvers:

Sig: "Jeg følger kun det, der bliver mig åbenbaret fra min Herre. Det er synlige tegn fra jeres Herre og en retledning og barmhjertighed til folk, der tror. (7:203)

 

"Mit folk!" sagde han. "Hvad mener I: Når jeg nu har et klart bevis fra min Herre at holde mig til, og Han har forsørget mig med et smukt underhold fra sig? Jeg ønsker ikke at komme på kant med jer gennem det, som jeg forbyder jer; jeg ønsker kun at skabe reform (Islah), så vidt det står i min magt. Kun ved Guds hjælp vil det lykkes mig. Til Ham sætter jeg min lid, og til Ham vender jeg mig angrende. (11:88) 

morgentrafikken - åbenbaring
00:00 / 02:31
bottom of page