top of page

17 - Islam og skilsmisse

 

Af alle tilladte ting i islam er skilsmisse den, Gud foragter mest, og der må aldrig tages let på opløsningen af et ægteskab. Det sagt, er det endnu mere forargeligt at særligt muslimske kvinder ofte fastholdes i uholdbare og voldelige ægteskaber gennem mange år. Kulturelle normer, der udskammer fraskilte kvinder stemmer ikke overens med islamisk etik. Muslimske kvinder og mænd bør være ligestillede i spørgsmål om skilsmisse i Danmark.

Novelle: "sygemeldt"

 

Bahadur fra Kabul har studeret målrettet hele sit liv. Hans forældre har sendt ham på privatskole, og har altid haft store drømme for ham. Han klarer sig flot igennem uddannelsessystemet og får en IT grad fra et af de førende universiteter i Pakistan. Han får straks job i Afghanistan, men drømmer om mere, og om at tjene flere penge, så han kan give sin familie og yngre søstre det liv, de alle drømmer om. 

Han søger flere steder på nettet, og falder over annoncer fra danske IT-firmaer. Han ansøger om et Green Card, og ender med at få et job i et internationalt firma i Danmark. Bahadur falder godt til i Danmark og det internationale arbejdsmiljø. I sommerferien rejser han stolt tilbage til Afghanistan og bliver ved den lejlighed gift med Asal. Et år senere rejser hun til Danmark for at blive forenet med sin mand. Bahadur og Asal får en datter sammen i Danmark.

En dag, da Bahadur kommer hjem fra arbejde, er Asal og datteren væk. To dage senere får Bahadur et opkald fra myndighederne. En kvinde fortæller, at hans familie er et sikkert sted, og at hans kone ønsker at søge skilsmisse fra ham, efter at han har været voldelig mod hende. Bahadurs verden falder sammen. Han er desperat efter at se sin et år gamle datter. Han får ingen hjælp til at finde hoved og hale på, hvad der sker, når han henvender sig til politiet og på borgerservice. 

Efter en desperat tid får han depression og bliver sygemeldt fra arbejdet. Tankerne myldrer rundt. Kom hans kone kun til Danmark for at få ophold? Vil hun på falsk grundlag anklage ham for hustruvold, så han ikke kan se sin datter igen?

Bahadur bliver over telefonen kontaktet af en imam, han ikke kender. Imamen hævder, at Bahadur har slået sin kone, og siger, at en skilsmisse er velbegrundet. Bahadur afviser alle anklager og siger, at han ikke ønsker skilsmisse. Samtalen med imamen ender brat og uden afklaring. Bahadur er knust. Hvordan er reglerne for skilsmisse i Danmark? Er der mulighed for mægling? Har han set Asal og sin datter for sidste gang?

 

Koranvers:

Frygter I et brud mellem to, så tilkald en opmand fra hans familie og én fra hendes. Hvis de begge ønsker udbedring, vil Gud skabe forlig mellem dem. Gud er vidende og indsigtsfuld. (4:35)

 

Når I har skilt jer fra kvinderne, og de har nået afslutningen på deres ventetid, så skal I enten beholde dem med ret og rimelighed eller lade dem gå med ret og rimelighed. I må ikke holde på dem for at gøre fortræd, så at I begår en overtrædelse. Enhver, der gør dette, handler uret mod sig selv. Driv ikke spot med Guds tegn! Tænk på Guds nåde imod jer og på, hvad Han har sendt ned til jer af Skriften og Visdommen for dermed at formane jer! Frygt Gud! I skal vide, at Gud ved alt! (2:231)

bottom of page