top of page

14 - Islam og ægteskab

 

I islam er ægteskabet kontekst for kærlighed, familieliv, udlevelse af det seksuelle begær og spirituel læring. Ægteskabspagten er indgået med Allah som vidne og skal efterleves som sådan. Muslimer skal gøre op med vold, tvang og undertrykkelse i ægteskabet. Vi skal også gøre op med snævre etnisk-betingede ægteskabs-kulturer; Islam tillader entydigt ægteskab på tværs af kultur og etnicitet.  

 

Novelle: "høje bjerge"

Dansk-palæstinensiske Dania drømmer om høje bjerge næsten hver nat, majestætiske bjerge med sne som hun vandrer i og bestiger. Hun føler at Himalaya kalder på hende, men hun er ikke helt klar over hvorfor. Hun træner i fitness-centeret flere gange om ugen for at komme i bedre form, mens hun forestiller sig hvordan det må være at vandre op ad et kæmpe bjerg i dagevis. Hun kigger på rejser i ugevis indtil hun en dag tager sig sammen og bestiller en rejse til Nepal. Hun er stolt over at  turde tage afsted med rygsæk alene. Opstigningen er magisk, som om hun er trådt ind i sine nattedrømme. Skønheden i naturen er overvældende og hun føler sig fri og tæt på Allah som aldrig før. Men det er også en hård tur selvom Danias 24-årige legeme er veltrænet. I 4800 meters højde, en dagsvandring fra basecamp, bliver hun ramt af sygdom. Hun har fået en alvorlig diarre, der ikke vil give slip, og det føles som om kræfterne siver ud af hendes legeme for hvert minut der går. Hun har uendelig meget lyst til at fortsætte, men må til sidst vende om. 

Den lokale guide Adit tager sig af hende, går ved hendes side og støtter hende endda fysisk den sidste halve time af turen tilbage til lejren længere nede. I løbet af de næste par dage er de sammen konstant og bliver venner. I sin feber og sygdom føler Dania sig pludselig meget fortabt i de høje bjerge. Adit er hendes redningsmand, der gør det hele til at holde ud. Hun føler at de kan snakke om hvad som helst, og de har endeløse samtaler om eksistens, kærlighed, liv, drømme og religion. For første gang oplever Dania at snakke med en mand hun føler virkelig forstår hende. Da de kommer ned til byen, hvor bussen til lufthavnen kører fra, har Dania fået det bedre. Hun har lyst til at blive sammen med Adit, men er nødt til at rejse. De udveksler telefonnumre og mailadresser inden hun rejser hjem til Danmark igen. 

Danias drømme om bjerge fortsætter efter hun er kommet hjem, men nu er hun altid sammen med Adit i drømmene. Hun tænker, at det er tegn fra Allah på, at hun skal være sammen med ham, giftes med ham. De skriver og ringer sammen hver dag. Adit fortæller, at han har læst meget om islam og set videoer på Youtube, og at han gerne vil konvertere til islam. Et halvt år efter bliver de viet islamisk i København. De griner ved tanken om, at de måske er det første dansk-palæstinensisk-bhutanske par i verdenshistorien. 10 år senere er de stadig sammen. De bor i København og har fået tre børn. Dania føler, at Allah har givet hende verdens bedste muslimske mand og hendes drømme om bjerge er taget af.

Koranvers:

 

Et af Hans tegn er, at Han skabte jer hustruer af jer selv, for at I kunne hvile hos dem. Han satte kærlighed og barmhjertighed mellem jer. Deri er der tegn for folk, der vil besinde sig. (30:21)

..De (kvinder) er en klædning for jer (mænd), og I (mænd) er en klædning for dem (kvinder).’ (2:187) 

Læg ikke pres på dem (kvinder) for at få noget af det, I har givet dem (4:19)

bottom of page